100 procent

Switch to

De strategische waarde van loyalty

Reading Time: 13 minutes

De strategische waarde van loyalty: waarom zou je het implementeren?

In de competitieve wereld van marketing is het koesteren van bestaande klanten net zo belangrijk als het werven van nieuwe. Dit is waar loyalty programma’s in beeld komen. Bij 100procent begrijpen we het belang van het opbouwen van sterke relaties met klanten en het stimuleren van herhaalaankopen. Maar, wat is de strategische waarde van loyalty eigenlijk en waarom is het een essentieel onderdeel van je marketingstrategie?

De strategische waarde van loyalty

 1. Klantenbehoud en groei: Het behouden van bestaande klanten is kosteneffectiever dan het aantrekken van nieuwe. Een goed loyalty programma kan klanten aanmoedigen om terug te komen, waardoor de levensduur van de klant wordt verlengd en de omzet groeit.

   

 2. Versterking van merkloyaliteit: Door klanten te belonen voor hun trouw aan je merk, creëer je een emotionele band die verder gaat dan alleen de transactie. Dit versterkt de merkloyaliteit en zorgt voor positieve mond-tot-mondreclame.

   

 3. Data-inzichten: Loyalty programma’s genereren waardevolle gegevens over het koopgedrag en de voorkeuren van klanten. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwikkelen en de algehele klantervaring te verbeteren.

Waarom zou je een loyalty programma implementeren?

Het implementeren van een loyalty programma is een slimme zet voor elk bedrijf dat streeft naar lange termijn succes. Hier zijn enkele redenen waarom je het zou moeten overwegen.

 1. Klanttevredenheid verhogen: Klanten houden ervan om beloond te worden voor hun loyaliteit. Door een aantrekkelijk beloningsprogramma aan te bieden, verbeter je de algehele tevredenheid van je klanten. Dit verhoogt de klantretentie en customer lifetime value.

   

 2. Concurrentievoordeel behalen: In een verzadigde markt kan een effectief loyalty programma je onderscheiden van concurrenten en potentiële klanten overtuigen om voor jouw merk te kiezen.

   

 3. Herhaalaankopen stimuleren: Het belonen van klanten voor herhaalaankopen moedigt hen aan om terug te blijven komen. Dit resulteert in een stabiele stroom van inkomsten op lange termijn en boost je omzet.
 4.  

Verschillende soorten loyalty campagnes

Wij geloven in maatwerk en het afstemmen van loyalty programma’s op de specifieke behoeften van onze klanten. Populaire types van loyalty campagnes zijn het weggeven van kortingen, punten sparen of cadeautjes weggeven. Denk ook eens aan de wat minder voor de hand liggende ideeën om een loyaliteitsprogramma op te zetten:

 • Community-betrokkenheid belonen: Creëer een loyalty programma waarbij klanten punten verdienen voor het deelnemen aan community-gerelateerde activiteiten, zoals het delen van ervaringen op sociale media, het schrijven van reviews of het bijwonen van evenementen van het merk. Deze punten worden bijgehouden in het account van de klant via de loyalty manager en kunnen worden ingewisseld voor exclusieve merchandise, kortingen of zelfs toegang tot VIP-evenementen.

   

 • Milieuvriendelijkheid belonen: Stimuleer milieuvriendelijk gedrag door klanten te belonen voor het kiezen van duurzame opties, zoals herbruikbare verpakkingen, het recyclen van producten, het laten leveren op ‘milieuvriendelijke tijden’ (als de bezorger in jouw regio al meerdere pakketten af moet leveren) of het deelnemen aan milieuvriendelijke initiatieven. Klanten kunnen bijvoorbeeld punten verdienen die kunnen worden ingewisseld voor korting op toekomstige aankopen of het planten van bomen namens het merk.

   

 • Loyaliteitsloterij: Organiseer regelmatig een loyaliteitsloterij waarbij klanten automatisch worden ingeschreven op basis van hun aankoopgeschiedenis of deelname aan het programma. Klanten kunnen prijzen winnen zoals gratis producten, exclusieve ervaringen of zelfs een grote prijs, zoals een reis of een waardebon voor winkeltegoed.

   

 • Exclusieve content of educatie: Bied loyaliteitsleden exclusieve toegang tot waardevolle content, zoals online cursussen, tutorials, acties of e-books die relevant zijn voor jouw producten of diensten. Klanten kunnen punten verdienen door deze content te bekijken of door deel te nemen aan quizzen en tests, waardoor ze hun kennis kunnen vergroten en tegelijkertijd beloond worden voor hun betrokkenheid.
Originele voorbeelden van loyalty programma’s

Om zelf een succesvol loyalty programma op te zetten, is het ook goed om te kijken naar wat je concurrenten hierin doen. Een aantal inspirerende voorbeelden van loyalty programma’s zijn:

Starbucks Rewards: Starbucks Rewards is een van de meest populaire loyaliteitsprogramma’s ter wereld. Klanten verdienen punten, of “sterren”, voor elke aankoop die ze doen bij Starbucks. Deze sterren kunnen worden ingewisseld voor acties als gratis drankjes of etenswaren, verjaardagsbeloningen en exclusieve aanbiedingen. Het programma moedigt klanten aan om regelmatig terug te komen en hun aankopen bij Starbucks te blijven doen.

Starbucks loyalty

Sephora Beauty Insider: Sephora beloont klanten voor hun aankopen in de winkel en online door hen punten te geven voor elke uitgegeven dollar. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor gratis producten, exclusieve evenementen en speciale geschenken. Sephora’s Beauty Insider-programma stimuleert klanten om meer te besteden en biedt een unieke ervaring voor beauty-liefhebbers.

Amazon Prime:
Amazon Prime is meer dan alleen een loyaliteitsprogramma; het is een lidmaatschapsservice die klanten een breed scala aan voordelen biedt, waaronder gratis snelle verzending, toegang tot streaming van films en tv-programma’s, exclusieve acties en meer. Door zich te abonneren op Amazon Prime worden klanten aangemoedigd om hun online aankopen bij Amazon te doen en profiteren ze van een naadloze winkelervaring

NikePlus Membership:
Nike beloont zijn loyaliteitsleden met exclusieve toegang tot productlanceringen, evenementen, trainingssessies en persoonlijke aanbevelingen. Leden verdienen ook punten voor hun aankopen, die ze kunnen inwisselen voor exclusieve producten, kortingen en gratis verzending. Het NikePlus Membership-programma bouwt een sterke band op met klanten door middel van gepersonaliseerde ervaringen en beloningen.

Love Your Body Club van The Body Shop: The Body Shop heeft een loyaliteitsprogramma genaamd  Love Your Body Club, waarmee klanten beloningen kunnen verdienen en deze kunnen gebruiken om goede doelen te steunen. Voor elke 50 verdiende punten mogen klanten €5 besteden aan producten of om te zetten in de actie: doneren aan een goed doel.

Hulp nodig bij het opzetten van een loyalty programma?

Als marketing automation agency heeft 100procent de expertise en ervaring om bedrijven te helpen bij het opzetten en beheren van effectieve loyalty programma’s met behulp van geavanceerde technologieën en strategieën. Hier zijn enkele manieren waarop we jou kunnen ondersteunen bij het implementeren van een succesvol loyalty programma:

 1. Strategische planning: Onze experts werken samen met jou om een uitgebreide strategie te ontwikkelen die het best aansluit bij jouw bedrijfsdoelstellingen en de behoeften van jouw doelgroep. We analyseren de markt, identificeren kansen en bepalen de meest geschikte beloningen en incentives voor jouw loyalty programma.
 2. Technologie selectie en implementatie: We helpen bij het selecteren en implementeren van de juiste marketing automation tools die nodig zijn om jouw loyalty programma te beheren. Of het nu gaat om het opzetten van een puntenregistratiesysteem, het ontwikkelen van gepersonaliseerde communicatie of het volgen van klantgedrag, we zorgen ervoor dat je over de juiste technologie beschikt om jouw programma naadloos te laten verlopen.
 3. Klantsegmentatie en personalisatie: Door middel van geavanceerde data-analyse kunnen we jou helpen bij het segmenteren van jouw klantenbestand en het creëren van gepersonaliseerde aanbiedingen en beloningen die aansluiten bij de interesses en voorkeuren van verschillende klantgroepen. Dit verhoogt de relevantie van jouw loyalty programma en stimuleert de betrokkenheid van klanten.
 4. Geautomatiseerde communicatie: We ontwikkelen geautomatiseerde communicatiecampagnes die klanten op het juiste moment en via het juiste kanaal bereiken met relevante informatie over het loyalty programma, beloning aankondigingen, acties en exclusieve aanbiedingen. Hierdoor kun je nog gerichter en relevanter met jouw klanten communiceren.
 5. Monitoring en optimalisatie: We monitoren continu de prestaties van jouw loyalty programma en analyseren gegevens om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten en de effectiviteit van verschillende beloningsstrategieën. Op basis van deze inzichten kunnen we aanbevelingen doen voor optimalisatie en verbetering van het programma om de resultaten te maximaliseren.

Krijg hulp van 100procent als loyalty manager

Kortom, 100procent kan jou helpen bij elke stap van het proces, van strategieontwikkeling tot technologie implementatie en campagne optimalisatie, om ervoor te zorgen dat jouw loyalty programma succesvol is en bijdraagt aan het versterken van de relaties met jouw klanten en het stimuleren van herhaalaankopen. We raden aan om marketing automation in te zetten voor het opzetten van en communiceren over je loyalty campagne. Neem gerust contact op om jouw mogelijkheden door te spreken!

Veelgestelde vragen.

Wat betekent loyaliteitsprogramma?
Een loyaliteitsprogramma is een marketinginstrument dat de loyalty van klanten stimuleert door herhaalaankopen te bevorderen en loyaliteit te belonen met passende incentives.

Wat is een loyaliteitssysteem?
Een loyaliteitssysteem heeft als doel klanten te belonen en te behouden door middel van verschillende vormen, zoals puntenprogramma’s en klantenkaarten. Koppel je customer loyalty programma aan de juiste tooling, passend bij je organisatie.

Hoe zet je een loyalty programma op?
Om een loyaliteitsprogramma op te zetten, moeten organisaties eerst doelen stellen, de doelgroep bepalen, het gewenste gedrag stimuleren, de voordelen van het programma vaststellen en de benodigde systemen implementeren. Vervolgens kun je profiteren van voordelen zoals het verhogen van de gemiddelde orderwaarde en het verkorten van de tijd tot een tweede aankoop.

Scroll naar boven